Egészséges táplálkozás - egészséges ételek


Röviden leírom milyen fontos termékeket vezettem be az új életmód elkezdésében, amit javaslok fokozatosan bevezetni.
  1. Kókuszolaj, lenmagolaj, extra szűz olivaolaj 
  2. Nyírfacukor (Xukor), méz 
  3. Teljeskiörlésű liszt, zabpehely(liszt), zabkorpa
  4. Durum illetve teljeskiörlésű lisztből készült tészta
  5. Teljeskiörlésű- illetve rozskenyér, -zsemle, esetleg teljeskiörlésű péksütemény
  6. Utifű maghéj, Tápióka keményítő
  7. Magvak: mandula, mogyoró, dió, kesudió, chia mag, lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag
  8. Gyümölcsöt is több félét: grapefruit, pamelo, gránátalma, narancs, citrom, kiwi, alma és a szezonális gyümölcsök
  9. Zöldségfélék közül: avokadó, brokkoli, zöldbab, zöldborsó, cukkini, padlizsán és még sok féle
  10. Sovány húsok
  11. Himalája só
  12. Zöldtea, ásványvíz
 


Ezek egy részét az interneten rendelem meg a következő linken: http://www.biobolt.e-tar.hu/ 

Egészséges ételeket hogyan készíthetünk?  
Az egészségtelen hozzávalókat egészségesekkel helyettesítjük:
  • zsíros húsok, húskészítmények helyett sovány húsok: csirke, pulyka, hal
  • sütéshez hidrogénezett napraforgó olaj helyett kókuszzsír 
  • salátákhoz extra szűz olívaolaj, tökmagolaj, lenmagolaj
  • fehér liszt helyett zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű liszt (tönkölybúza liszt, búzaliszt, rozsliszt), vagy paleo lisztek (mandulaliszt, kókuszliszt, lenmagliszt, gesztenyeliszt - bár ezeknek igen borsos áruk van).
  • cukor helyett  nyírfacukor, méz, eritrit vagy sztevia
  • teljes kiőrlésű lisztből, durumlisztből vagy grahamlisztből készült tészták
  • teljeskiörlésű vagy rozslisztből készült kenyér illetve pékáru
A kókuszolaj a fogyókúrában azért hasznos, mert fokozza az anyagcserét, nem épül be zsírként a szervezetbe, hanem energiává alakul át, ugyanakkor segíti a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K), tápanyagok felszívódását. A kókuszzsír a világon egyedülálló egészségjavító hatással rendelkezik a közepes lánchosszúsága miatt! Sütéshez többször is felhasználható! Bővebben itt is olvashattok róla.
Nagyon fontosak napi táplálkozásunkban az eszenciális (Omega 3, 6 és 9) zsírsavakat tartalmazó olajok (lenmagolaj, tökmagolaj, extra szűz olivaolaj stb.) és magvak fogyasztása.
A jó zsírok, más néven esszenciális zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra, megemelik az energiaszintet.
Ezeket hidegen (nem sütéshez, főzéshez) salátákhoz, tésztákhoz, müzlibe, joghurtba keverve naponta ajánlom fogyasztani, természetesen mértékkel (1-2 evőkanál), mert kalóriaértekük igen magas, tehát a napi kalóriaiértéken belül célszerű fogyasztani.

Fehérlisztet legtöbbször zabpehelyliszttel (a bolti zabpelyhet ledarálom) vagy teljeskiörlésű liszttel keverve használom. Ezeket a nagyon jó tápértékű, rostgazdag liszteket érdemes beiktatni étrendünkbe, az se baj, ha csak ezeket használjuk. Nekem még családommal nem teljesen sikerült megszoktatnom, majd fokozatosan vezetem be.

Sűrítéshez teljeskiörlésű lisztet vagy ételkeményítőt (Tápióka) használok. Főzelékeknél az ételt „önmagával” is be lehet sűríteni:  kiveszek pár kanállal, összeturmixolom pépesre és visszakavarom a főzelékbe!
Nagyon jó sűrítő anyag az útifű maghéj! Ez a legkalóriaszegényebb megoldás, 1-2 evőkanállal elegendő belőle.
Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmánál fogva hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, segíti az emésztést. Kúraszerű alkalmazása is javasolt: legalább 2 dl vízbe, teába 1 evőkanállal rakjunk, keverjük el gyorsan, majd azonnal fogyasszuk el. A nap folyamán fontos a megfelelő folyadékbevitel (min. 2 liter), lehetőleg tiszta víz formájában!

A sütikhez, palacsintákhoz általában zabpehelylisztet és fehérlisztet keverve használom, mert családom így hajlandó megenni.

Szendvicsekbe margarin helyett esetleg a natúr zsírszegény krémtúrót vagy krémsajtot, felvágottak közül a csirke-pulykamell sonkát ajánlom.

Tejfölt 12 % -ost vagy inkább zsírszegény joghurtot vagy kefírt ajánlok. 1,5 %-os tejet használok.

Általában olyan zöldségeket, gyümölcsöket vásárolok amelyeknek szezonja van. Olyankor a legolcsóbbak és a legfrissebbek. Ami fagyasztható abból többet veszek és lefagyasztom.

Az ételek, alapanyagok vásárlásakor figyelek arra, hogy ne legyenek túlságosan feldolgozva, mert az egészségtelen (magas cukor- sótartalmú, esetleg tartósítószert vagy más kellemetlen adalékanyagot tartalmaz).Egy étel annál egészségesebb, minél közelebb van a természetes állapotához, tehát nincs feldolgozva, nincsenek benne adalékanyagok.

Ezek alapján az egészséges táplálkozáshoz egyszerűen
 fogyassz kevesebb:
-  - feldolgozott, finomított ételt,
- - cukrot, sütit, édességet, üdítőitalt,
 -  zsíros húst, húskészítményt
fogyassz több:
-fehérjét
-zöldséget, gyümölcsöt
- és nagyon fontos: naponta legalább 2 l vizet.


"A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen."

Megjegyzések