Rostok fontossága a súlycsökkenésben


A megfelelő rostbevitel elengedhetetlenül fontos a fogyókúrában, ezért én naponta fogyasztok  
-gyümölcsöt, 
-zabpelyhet, 
-magvakkal megszórt salátát vagy túrót, 
-egy maréknyi diót (mandulát, mogyorót) 
és zöldségféléket.

A rostoknak 2 típusa van: oldható és oldhatatlan. Mindkét típus fontos a szervezet számára, hiszen más jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek. Rostok a növényi eredetű táplálékban találhatóak.

Az oldható rostokat a szervezet megemészti, segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és megelőzni a székrekedést. Folyadékkal megduzzadnak, zselés anyaggá alakulnak, lassítják a cukor felszívódását, hosszan tartó teltségérzetet okoznak. Több ideig kell rágni őket, amitől hamarabb érezzük a jóllakottságot, ezáltal segítik az elfogyasztott mennyiség kordában tartását. Ezen tulajdonságaik miatt segítik a rostban gazdag élelmiszerek a fogyást. Nagy mennyiségű oldható rost található a zabpehelyben, rozsban, almában, banánban, répában, citrusfélékben, babfélékben.

Az oldhatatlan rostokat nem emészti meg a szervezetünk, lebomlás nélkül végighaladnak a beleken, miközben segítik a többi étel könnyebb végighaladását az emésztőrendszeren. Oldhatatlan rostokat tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonák, korpa, diófélék, magok.
Naponta legalább 20-25 g rostot kell fogyasztanunk a megfelelő bélműködéshez, amely az alapanyag cseréért is felelős.
Ha eddig rostszegényen étkeztünk, folyamatosan próbáljuk meg elérni a megfelelő mennyiségű napi rostbevitelt, mert a hirtelen megemelkedett rostfogyasztás is gyomorproblémákat, gázképződést okozhat. 

A kor előrehaladtával az emésztésünk lelassul, így idősebb korban még több rost bevitele szükséges az emésztésünk megfelelő működéséhez.

A megfelelő rostmennyiség fogyasztása mellett nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is, hiszen az oldható rostok folyadékban képesek megduzzadni és kifejteni jótékony hatásukat.

Megjegyzések